Новини

Средно образование в чужбина или в България

Средно образование в чужбина или в България

Всеки иска да получи най-доброто образование и това е в реда на нещата. Но замисляйки се за средното образование, добре е да сме подробно информирани за възможностите, които имаме. Важно е да имаме ясна визия за бъдещето, защото ако решим в последния момент, че сме готови да учим в чужбина, това може да бъде нелека, а често и невъзможна задача. Ето кратко описание на факторите, които трябва да вземем предвид при избора на средно образование:

1. Ако изберем средно образование в чужбина ще трябва да сме помислили за таксите, които пансионните училища изискват.

Те варират в голям диапазон. От  13 576 EUR годишна такса в Ranum Efterskole College, в Ранум, Дания; през 23 109 EUR годишна такса в King's College The British School of Madrid в Испания; 33 290 EUR годишна такса в American International School Salzburg, в Залцбург, Австрия; 41 290 GBP годишна такса в ACS International Schools, в Кобъм, Великобритания и до 100 000 EUR в някои от най-скъпите училища. Ако не изберем пансионно или частно училище в България разходите по средното образование ще са много по-малки. Но какво ще получим в замяна е друг въпрос.

2. Образованието в чужбина обикновено е свързано с езика, който е изучаван до момента.

В повечето пансионни училища основният език на обучение е английски, но има колежи във Франция, Испания и Швейцария, които предлагат алтернативно обучение на френски, испански или немски език. Преди да се избере училище трябва да се наблегне на езиковата подготовка. При българската образователна система се изучава чужд език, но често това не е достатъчно за покриването на критериите, когато се кандидатства с изпит, който често е задължителен.  От друга страна, свободното владеене на чужд език след образование в чужбина е допълнителен  гарантиран бонус. Повече от училищата, с които си партнираме имат задължително изучаване на втори език, което е още един плюс на фона на световната глобализация.

Ние от  агенция Скай Лайнс с удоволствие ще ви съдействаме, ако е нужно допълнителна подготовка по съответен език.

3. Образованието в чужбина набляга повече на практиката, отколкото на сухата и скучна на моменти теория.

Често системата на образование е индивидуална за конкретното училище и това дава възможност за много по-добро профилиране в сравнение с масовото обучение в страната ни. При средното образование в България системата е обща и единна за всички държавни училища, съответно има общ стандарт.

4. Кандидатстването в пансионно училище в чужбина става чрез полагането на изпит, като  в повечето случаи дисциплините са  математика и език.

Тези изпити биха могли да се проведат и в офиса на нашата агенция. Важно е да се знае, че се взимат под внимание оценките, от предходните две години на образование. За влизане в средно образователно училище в България обикновено не се полагат допълнителни изпити освен матурите, които са задължителни.

5. Материалната и техническата база на училищата в чужбина е в пъти по-добра.

В следствие на таксите, които се плащат, тези училища могат да си позволят много съвременна материална база както и интегриране на съвременни технологии в обучението.

6. Ако изберем образование в чужбина ще ни се наложи да работим в екип, доста от заданията са групови, а понякога и полагането на някои изпити е на база на екипна задача, а не индивидуална.

Ако кандидатстващият е интровертен, със затворен характер и комуникацията не му е силна страна, то това ще е предизвикателство, което ще развие неговите комуникационни способности. При избиране на образование в чужбина могат да се следват разнообразни програми, които най-добре пасват на нуждите и интересите на учащия.

7. Броят на учениците в българските училища е 18 -24 (до 30 ) за клас (спрямо наредба N-4) за един педагог.

В пансионните училища често се работи в много по-малки групи, което дава възможност за индивидуален подход към всеки учащ и натрупване на повече знания за по-кратко време.

8. Има различни предмети по интереси и учащите могат сами да избират програмата, която да следват при избор на образование в чужбина.

В другия случай, програмата е една за всички и независимо от предпочитанията тя е задължителна.

9. Учителите в училищата, с които си партнираме, са често много високо квалифицирани, заради високите критерии, които трябва да покриват.

В престижните училища учителите са с многопрофилни дипломи за висше образование и много награди, което веднага рефлектира върху начина на преподаване и обучение.

10. В чуждестранните училища има точна и ясна отчетност, както и отворен досег до нея от страна на училището за качеството на образованието, което предоставя.

Родителите могат да получават ежеседмична обратна връзка и могат да следят резултатите от положени тестове и изпити.

11. След завършване на средно образование в чужбина, почти всички учещи там, продължават висшето си образование без особени усилия.

Това е така, защото дипломите са всепризнати и изпитите, които се полагат в училищата, в голяма част от случаите, са валидни за последващо кандидатстване. Ако образованието е завършено в масовите български училища, при кандидатстване за университет в чужбина често се полагат и приравнителни изпити по редица предмети.

12. Нека не забравяме, че промяната при избор на чуждестранно училище е рязка, децата сменят обстановката, средата си и често изпитват затруднения в началото.

Но практиката показва, че дори и непокорните и буйни деца успяват да се адаптират, защото има ясни правила, валидни за всички, обстановката в пансионните училища е спокойна и има педагог или възпитател, който следи за реда и спокойствието денонощно. В някои от училищата задължително има и дежурен лекар.

13. Добре е да се посети избраното училище, за да се видят на място условията за настаняване.

В повечето пансионни училища, които предлагаме има три системи на настаняване: в пансион на територията на училището, в хотелска част или при приемни семейства. Ако се избере образование в България и то в родния град, не е нужно да мислим върху този въпрос.

14. Средните училища в чужбина, като например Adcote School, Шрусбъри, Великобритания предлагат голямо разнообразие от спортове и извънкласни дейности.

Нетбол, лека атлетика, стрелба с лък, голф, тенис, конна езда, плуване, гребане, джиу-джицу, багминтон - това са само част от спортовете, които могат да се практикуват. Българските училища също предлагат спортна база, но не с такова разнообразие.

Консултантите на „Скай Лайнс“ ще Ви съдействат във всеки процес. Ако са възникнали въпроси, не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви съдействаме и консултираме с желание и напълно безплатно.

Категории

Поръчай каталог

Каталога съдържа всички училища с които разполагаме

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users