Средно образование в Швейцария

Swiss Maturité Fédérale

Kвалификацията за средно образование в Швейцария Swiss Maturité Fédérale е двуезична и се предлага на френски и английски език. Препоръчва се на международни ученици, които имат обширни езикови познания и по двата езика. Програмата изисква добро владеене на английски език, но основната цел е успешно да се преминат изпитите на френски език.

Образователно ниво Swiss Maturité се преподава в продължителност на 4 години. След получаване на средно образование в Швейцария по системата Swiss Maturité Fédérale, основното преимущество е, че се осигурява прием в престижни университети по света, на база резултатите от положените зрелостни изпити в края на самото средно образование.

Учебната програма включва 13-15 задължитени предмета, три чужди езика и допълнителни свободно избираеми предмети. Има 5 типа матури за завършване на средно образование в Швейцария. Всяка от матурите представлява специализация в определена област. Учениците избират една от тях, започвайки обучението си от 7 клас на 13-14 годишна възраст.

 

Вид дисциплина Задължителни и избираеми предмети
Задължителни дисциплини с изпит на френски език Френски език, втори официален език за обучение в Швейцария (немски или италиански), математика, експериментални науки (физика, химия, биология), изкуство
Задължителни дисциплини с изпит на английски език Английски език, хуманитарни науки: история (устен), география (устен), икономика и право, английски (устен) и френски (писмен) изпит
Една задължителна специфична дисциплина Трети официален швейцарски език (немски или италиански) или испански или руски, химия и биология, икономика и право, физика и приложна математика
Една допълнителна дисциплина с изпит на английски език Икономика и право, биология
Една допълнителна дисциплина с изпит на френски език Физика, приложна математика, философия, химия, биология

 

В допълнение към Swiss Maturité Fédérale в повечето пансионни училища в Швейцария се предлага не само швейцарска диплома, но и американски, немски, френски и италиански сертификати за средно образование в Швейцария, както и международна образователна програма International Baccalaureat на английски и френски език. Преподаването на различни езици в повечето швейцарски училища има за цел да подобри езиковите умения на кандидат-студентите и да насърчи културното разбирателство. Квалификацията Swiss Maturité Fédérale за средно образование в Швейцария се предлага в College du Leman и Lyceum Alpinum Zuoz.

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users