Средно образование в САЩ

Продължителността на средното образование в САЩ е 6 години - от 7 до 12 клас - като през първите две години от образованието си учениците посещават средно училище за младежи, а след това (между 15 и 18 години) - гимназия, където програмите са с академична насоченост, т.е. ориентирани са към кандидатстване в колежи и университети.

Advanced Placement Program (AP) е академичната програма за средно образование в САЩ, която средно образование в САЩ представлява три годишен курс на обучение от 10-ти до 12-ти клас. Advanced Placement е и приетата програма за средно образование в Канада (Lakefield College School). В рамките на обучението има два задължителни предмета и 4-5 избираеми дисциплини от естествените или приложни науки. Предметите, които се предлагат в Advanced Placement Program включват: история на изкуството, биология, математика, химия, компютърни науки, икономика, английски език, екология, европейска история, френски език, немски език, политика, география, латински, теория на музиката, физика, психология, испански, статистика, студийни изкуства, история на САЩ, световна история.

Изпитите по време на средното образование в САЩ се оценяват по пет-степенна система А-F, като А е най-високата постижима оценка. Курсовата работа по определен предмет обикновено е еквивалентна на първата година в колежите за образование в САЩ. В резултат на това, на учениците които преминат с оценки 4 или 5 им се разрешава да прескочат съответстващия курс от първата си година в колежа.

Обучението приключва с изпити в края на месец май на финалната академична година, като след завършване на 12 клас учениците получават диплома за средно образование в САЩ (или средно образование в Канада) с необходимите за кандидатстване академични кредити. За да получат квалификацията Advanced Placement Diploma (APID), учениците трябва да имат оценка 3 или по-висока по пет от изучаваните предмети. Дипломата APID е създадена за ученици, които се обучават в страни извън Американските щати и такива, които искат да продължат образованието си в университети по света.

В Америка учебната година за средно образование, започва през септември и завършва в края на месец май. Точната дата и броят на сроковете се определя индивидуално от самите училища. На разположение на гимназистите има лични ръководители, които помагат да се изготви индивидуален учебен план. Всеки от курсовете в програмата Advanced Placement за средното образование в САЩ, се ползват с високо академично признание.

Програмата Advanced Placement се предлага в наши партниращи пансионни училища в Австрия (American International School) и Великобритания (ACS International School).

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users