Новини

Характеристики на GCSE сертификат

Характеристики на GCSE сертификат

Какво представлява General Certificate of Secondary Education

 

GCSE е програма за средно образование във Великобритания. Тя е предназначена за ученици на възраст 10г. – 14 години. Периода на обучение е дву- или три- годишен, в зависимост от пансионното училище, което я предлага. Тази образователна програма за средно образование в чужбина се среща основно във Великобритания и в пансионните училища, които работят по британската образователна система. След завършване на GCSE учениците могат да продължат образованието си със следните програми за средно образование в чужбина : A-Level или International Baccalaureate Diploma Programme.

Програмата за средно образование GCSE е създадена така, че всеки ученик да получи знания по задължителни предмети и теми, които могат да бъдат избрани в зависимост от способностите му и от личните му предпочитания. Изпитите за получаване на GCSE сертификат обикновенно се полагат на 16 годишна възраст.

 

Основни елементи на програмата за средно образование GCSE

В различните пансионни британски училища програмата за средно образование GCSE е различна, но всички учебни програми трябва да се състоят от 5-10 дисциплини. Задължително трябва да присъстват дисциплините математика и английски език. По принцип, всеки учащ избира, по свое усмотрение, от 4 до 6 дисциплини.

Другите дисциплини могат да се избират от:

 

  • Наука : химия, физика, биология, компютърни науки, електроника, инжинерство
  • Езици : съвременен или древен език
  • Съвременни езици : арабски, бенгалски, китайски (мандарин), френски, немски, гръцки, гуджарати, съвременен иврит, италиански, японски, панджаби, персийски, полски, португалски, руски, испански, турски
  • Древни езици : старогръцки, иврит, латински
  • Хуманитарни науки : история или география, дизайн и технологии
  • Науки и математика : астрономия, геология, психология, статистика
  • Хуманитарни и социални науки : древна история, класическа цивилизация, религия, социология
  • Бизнес и предприемачество : бизнес, икономика
  • Изкуство : изобразително изкуство и дизайн, театър, танци, музика, кино
  • Спорт

 

Оценяване

Успешно взетият изпит за GCSE в британските пансионни училища за средно образование в чужбина, завършва с диплома, като се полагат отделни изпити по избраните дисциплини. Оценките са от A* до G за преминаване или за взет изпит. Високите оценки са от A* до C, ниски от D до G, а слабите (изпитът не е взет) - U. Само изпита по математика за GCSE има три степени: напреднали (A* - C), средно напреднали (B - T), основни познания (D - G). По време на обучителния период по програмата GCSE се пишат курсови работи, които се взимат под внимание за общата оценка по даден предмет. Така, че всеки ученик може своевременно да повлияе на оценката при изпита по даден предмет. Ако програмата GCSE за средно образование бъде завършена с висок успех, това е предпоставка за безпроблемно продължаване на образованието с A-Level или IB.

През 1994 г. оценката A* е добавена над оценката А, за да се диференцират най-успешните ученици. Най-младият ученик, спечелил оценка A* е Томас Барнс, който е получил A* в GCSE математиката на 7-годишна възраст.

 

Ако проявявате интерес към средното образование в пансионните училища в чужбина, които преподават по системата за GCSE, ние можем да Ви съдействаме и да отговорим на всичките ви въпроси. Консултирайте се с нас на телефон за връзка: +359 2 987 99 58 или заповядайте в офиса на агенция Скай Лайнс на адрес: София, ул. „Шести септември“ 44.

 

Категории

Поръчай каталог

Каталога съдържа всички училища с които разполагаме

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users