Средно образование в Швейцария

Средно образование в Швейцария

Швейцарската конфедерация (Швейцария) е държава с 4 официални езика, разделена на двадесет и шест кантона. Средното образование в Швейцария е децентрализирано и многоезично, като има малки различия в отделните кантони. Географските позиции на страната, намираща се в средна Европа, са допринесли за комбинирането на традициите на образователните системи на няколко държави. И все пак най-големи са приликите със системата за средно образование в Германия. В Швейцария има основно три вида училища за средно образование, това са гимназии, професионални училища (Berufslehre) и пансионни училища.

Гимназиите се делят на :

  • езикови  (Neusprachlichе) 
  • природо-математически (Mathematische und Naturwissenschaftliche)
  • икономически (Wirtschaftsgymnasium)

 

Пансионни училища в Швейцария

В почти всички кантони в алпийската страна има пансионни училища. В зависимост от училището и от официалния език в конкретния кантон, обучението може да е на немски, френски, италиански или на английски език. Средно образование във Швейцария може да завършите, добавяйки към вашите възможности широки лингвистични познания. Бординг училищата в Швейцария имат дългогодишни традиции в предлагането на мултикултурни и индивидуализирани програми, предназначени за ученици от цял свят. Те се славят със своята иновативност и качество.

Пансионните училища в Швейцария, с които си партнираме, са на много високо образователно ниво и техните дипломи са световно признати. Има голямо разнообразие от учебни програми, които да се изучават, за получаване на диплома за средно образование в Швейцария. Езиковата подготовка е на много високо ниво. В Institut Monte Rosa, Швейцария, по време на средното образование, се провежда езиково обучение по френски, английски, немски, испански и италиански език.
 
Според PISA (програма за международно оценяване на учениците) създадена от организацията за икономическо сътрудничество и развитие, средното образование в Швейцария се нарежда в най-предни позиции. Данните се базират на случайна извадка от 5000 (15 – 16 годишни) деца от всяка страна, участничка. Целта на статистиката е да се определи до колко децата са способни да се справят с предизвикателствата на живота, до колко са подготвени за влизане в университет и ще имат ли реален шанс за добра професионална кариера. По последни данни от 2018г., завършилите средно образование в Швейцария са в челните петнайсет по тези показатели.

 
Образователни програми

Пансионните училищата за средно образование в Швейцария, с които си партнираме, провеждат своето обучение съобразно различни образователни програми:

  • Швейцарските Maturite Federale, Swiss Matura,
  • Американските Anglo-American Junior & High School, Trans-Academic Program
  • Британските GCSE, A Level, IGCSE, IPC (International Primary Curriculum), IMYC (International Middle Year Curriculum), High School Diploma
  • Немската German Abitur
  • Италианската Maturita Italiana
  • Френската French Baccalaureate

Има и международни образователни програми, при които може да се избере основния език на обучение (английски или френски). Такива са:

 

Годишни Такси

Годишните такси в пансионните училища в Швейцария, с които ние работим, варират в диапазон от 53 000 до 102 000 CHF

Ако се интересувате от средното образование в пансионните училища в Швейцария, не се колебайте да ни потърсите. Ние ще Ви съдействаме и ще отговорим на всичките ви въпроси. Заповядайте в офиса на агенция Скай Лайнс на адрес: София, ул. „Шести септември“ 44 или се консултирайт с нас на телефон за връзка: +359 2 987 99 58.