Средно образование в Германия – какво е важно да знаем

Средно образование в Германия – какво е важно да знаем

Седмица на образованието в Германия (Vol.2)

Пансионните училища в Германия демонстрират много добри статистически данни за своите възпитаници. Това се дължи на факта, че се набляга на индивидуалните заложби на всеки решил да прекрачи техните врати. След като се залага на индивидуалността, оценките, които учащия ще изкара по своите любими предмети, ще са високи, което ще отвори в бъдеще повече врати.

Според последното проучване на OECD/PISA за образователните стандарти сред 15-годишните, Германия се нарежда на 16-то място по математика, 16-то в науката и 11-то по четене  от общо 72 страни и икономики. Забележително е, че повече от две трети от учащите в Германия продължават своето образование. Докладът разкрива че избралите да завършат средно образование в Германия демонстрират принадлежност към училището, което са завършили, както и ниско ниво на тревожност, свързана с училищната работа.

 

  • Трябва да се има предвид, че в училищата, с които си партнираме униформите за задължителни. Факт, който не е толкова лош, защото не се налага да се чудиш какво да облечеш, за да впечатлиш съучениците си.
  • Настаняването е в двойни или тройни стаи за по-малките и в единични, за по големите (обикновено над 12 години).
  • Ваканцията е шест седмици през лятото. Но има между срочни ваканции, които компенсират по-късата лятна. Обикновено има две седмици през есента (Herbstferien), две или три седмици за Коледа (Weihnachtsferien), седмица на Великден (Osterferien) и различни държавни и религиозни празници
  • Всяка област решава кога да започне срока за училищата в нейния регион. Но обикновено той започва по-рано от колкото в България. Средата или края на август. 
  • При избор на средно образование в Германия, срещата с много чуждестранни ученици е гарантирана.
  • Общността в пансионните училища в Германия спомага за социализацията и на най-срамежливите ученици. След средно образование в страната, учащите могат да се похвалят с добра комуникативност и социални умения.
  • Изберем ли да проведем средното си образование в Германия, трябва да знаем, че ще има и много задължителни дейности след уроците. Така учениците могат да си подготвят домашните по-лесно. Могат да спортуват любимия си спорт или да се запишат в клуб по интереси.
  • Оценяването е от 1 до 6, като най-висока оценка е еденицата.
  • Пансионните училища, с които си партнираме като (Schule Schloss Salem) обикновено имат собствена линейка и пожарникарски отдел, които допринасят за безупречното спокойствие и сигурност на учащите там.
  • Тези, които са избрали да получат средно образование в Германия, често могат да се похвалят с много добра компютърна грамотност. Учащите още от 9 годишна възраст използват таблет или лаптоп вместо тетрадки. Така е например в пансионното училище (Schloss Neubeuern).

Немската образователна система е такава, че от избора на училище за средно образование, зависи по-нататъшното образование на ученика. Така че още от ранна възраст трябва да се мисли за бъдещата професионална насоченост.

Консултантският екип на агенция „Скай Лайнс“ ви очакват, за да ви помогнат при избора на средно образование в Германия, така че не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви съдействаме и консултираме за всички възникнали въпроси по темата.