Новини

Средно образование в Англия

Средно образование в Англия

Седмица на образованието в Обединено кралство (Vol.1)

Когато говорим за средно образование в Англия трябва да знаем, че училищата, които можем да изберем в тази островна държава са с дългогодишни традиции в областта. Те имат прекрасни условия за живот и спорт. Разполагат с иновативна и модерна материална база. Всяка година пансионните средни училища в Англия посрещат над 20 000 международни ученици. И всяка година над 9 000 чуждестранни ученици започват своето образование там. И това не е случайно. Още от началото на средното образование в Англия, в тези училища се придобиват качества, които спомагат за последващо успешно влизане в университети, а и са търсени и ценени от работодателите. Обръща се специално внимание на практическата насоченост. Голяма част от заданията и домашните са групови. Работи се със семинари, дискусии и презентации. Всичко това стимулира презентаторските умения, креативността и увереността на младия човек. Това са само част от причините Англия да е основен лидер в областта на образованието.

Образователните програми в Англия са разнообразни и са на високо академично ниво. Има няколко равносилни квалификационни системи GCSE и международна еквивалентна програма – IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), която е предназначена за чужденци, за които английскияя не е матерен език. Хубавото при тези програми е, че в 9-и клас учащите сами избират предметите, които ще изучават за следващите две години. Като могат да избират между изкуства, дизайн и технологии, хуманитарни науки и чужди езици. Имат и задължителни предмети като английски език, математика, науки и чужд език. Има и интензивен курс на програмата GCSE, който отнема само една учебна година, което е добре за тези, които не искат да отсъстват твърде дълго от родното място, но са склонни да последват предизвикателството да учат в чужбина.

Важно е да се запознаем със системата на оценяване при избор на средно образование в Англия. Тя е скала от A до E. За успешен изпит се приема този, който е преминат с оценки от A до C. Трябва да обърнем внимание на това, че за прием в горен гимназиален курс, университет или започване на работа се изисква успешно преминаване на минимум пет от предметите с оценка С. Тези горни гимназиални курсове се обозначават като програми A-Level и програма AS-Level. Те са за дву- или едно- годишно обучение в 12-и и 13-и клас. Обикновено в A-Level се учат три предмета и ако сте много ученолюбиви може да изберете четири. При тази система на обучение, учащият може да се съсредоточи точно върху това, което го интересува и иска да използва в бъдеще, без да хаби ресурс за изучаването на предмети, които в последствие няма да са му от полза. Ако се завърши програма A-Level ще има възможност за директен прием в университет във Великобритания и по света на база резултатите от положените изпити в рамките на самата програма. Някои средно образователни английски училища предлагат диплома IB - International Baccalaureate, която също е международна. Програмата е двугодишна, но разликата е в това, че тя включва повече предмети. А резултатите от положените изпити важат за университетите не само във Великобритания, но и в много други държави. Такава образователна система предлага ACS International Schools Кобъм, Великобритания.

Ако не ви харесва времето във Великобритания то можете да се спрете на средно образование по тези програми  и в Испания в King’s College The British School of Madrid и Швейцария в College du Leman. Климатът във Великобритания е  умерен, но с чести валежи. Температурата обикновено варира между −5 °C (23 °F) и + 30 °C (86 °F). Преобладават влажните ветрове, които създават усещане за по-голям студ.

Преди да сме избрали Англия за наша образователна „дестинация“ трябва да се запознаем и с таксите, които пансионите училища имат. Нашата агенция си партнира с над 80 училища във Великобритания и това е с цел да отговори на засиления интерес към образованието в тази държава. Таксите за бординг училищата варират от 22 000 GPB Bosworth Independent College Нортхамптън, Великобритания до към 42 000 GPB в ACS International Schools Кобъм, Великобритания.

Не трябва да забравяме, че има възможност и за стипендии. Такива предстоят за Cats colleges, Кембридж, Кентербъри, Лондон, Великобритания, а срока за кандидатстване наближава : 20 и 21 април 2019 година. Участието е безплатно, след предварителна регистрация и ще се проведе в офиса на агенция Скай Лайнс. При успешно завършване на такъв колеж се гарантира място във водещите университети като Cambridge University, Oxford University, London School of Economics, Imperial College, St. Andrew’s и Edinburgh., в специалности като Political Sciences, Experimental Psychology, Natural Sciences, Modern Languages and Veterinary Medicine.

Говорейки за финанси, преди да се избре да се изучава средно образование в Англия, може би е важно да се разучи какъв е стандартът на живот във Великобритания. Защото въпреки, че има всички подсигурени условия за живот (настаняване в самостоятелни стаи или за по-малките в стаи за трима; предлагат се закуска, обяд и вечеря, а и има кухненски помещения) всеки би искал да опита местната кухня в някой популярен ресторант или да си купи някоя интересна книга и прочие. Лесно можем да направим справка с какви джобни трябва да сме в рамките на месец, за да се чувстваме добре. За целта може да се обърнем към numbeo.com и да видим, че като цяло живота в Англия е по-скъп спрямо България с около 85%. Но храната в магазините е на приблизително същата цена.

За всякаква допълнителна информация потърсете консултантите на „Скай Лайнс“, които са на разположение, за да ви помогнат при избора на училище в Обединеното кралство. Телефони за връзка: (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви съдействаме и консултираме с желание и напълно безплатно.

Категории

Поръчай каталог

Каталога съдържа всички училища с които разполагаме

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users