Новини

Валидност и особености на IB дипломата (vol.3)

Валидност и особености на IB дипломата (vol.3)

Признава ли се IB диплома за средно образование?

 

Международната International Baccalaureate Diploma Programme (IB) за средно образование е призната от много университети и държави в чужбина.
Във ВеликобританияInternational Baccalaureate Diploma Programme се признава от повечето университети, както от Оксфорд и Кеймбридж. IB диплома се предлага от редица пансионни училища, с които си партнираме. Тя се явява като алтернатива на британските A Levels. Голямо предимство пред A Levels е избягването на честите изпити, като в същото време избралите IB програмата, получават по-широкообхватно образование. Учениците, завършили средно образование в чужбина по системата на А-level полагат изпити по 3 предмета (рядко по четири или повече), а тези избрали IB програмата по 6 предмета.

В Канада и САЩ много университети признават изучаваните предмети по IB програмата за средно образование и ги приравняват спрямо кредитите за първата година в университета. Което означава, че ако са подбрани добре предметите по време на IB обучението - в университета, тези предмети ще се признаят и ще може да се продължи следването с по-малко изпити. 

 

Оценяване


Ако сте решили да получите средно образование в чужбина, записвайки международната програма International Baccalaureate, трябва да се запознаете и с оценяването по време на обучението. То се извършва по 7 степенна система, където 7 е най-високата оценка. Максималният брой точки в дипломната програма е 45 (за всеки от задължителните шест предмета по 7 точки + 3 точки за разширеното есе, теория на познанието и CAS). Минималният брой точки, с който може да се вземе дипломата за международно средно образование е 24. 

 

Каква е разликата между SL (средно) и HL (високо) ниво на обучение?

 

При избора на средно образование за получаване на IB диплома трябва да се обмисли къде учащия има потенциал. Кои са любимите му предмети и кои са по-трудните за него. Така ще може да насочи вниманието си в една посока, която ще следва и по време на по нататъшното си обучение. 

Между SL ниво и HL има значителни количествени и качествени разлики. Така например при избор на предмет „Литературата“ учащите по SL ниво, се задължават да изучат 10 литературни творби, докато тези по HL ниво трябва да изучат 13. Оценяването при SL ниво е по-малко взискателно от това при HL ниво.

Като цяло при HL ниво задълбочаването в тематиката е значително. Важно е учащия да е навлезнал в дадения предмет, да борави добре с терминологията, да може да анализира детайлите. Да покаже по-голяма дълбочина на знанията.


Какво ще стане, ако изпитите се провалят?


Учащите по IB програмата за средно образование, могат да изискват копия от провалените изпити, за да видят грешките си. Могат да се прехвърлят изпити за следваща сесия, като максималният брой изпитни сесии са три. Има супервайзъри, които помагат на гимназистите и с които могат да се обсъждат грешките, за да не се повтарят при следваща сесия.

 

Консултантският екип на агенция „Скай Лайнс“ ви очакват, за да ви помогнат при избора на средно образование и образователна програма, така че не се колебайте да ни потърсите на тел. (02) 987 9958; тел./факс: (02) 980 0231. Ще ви съдействаме и консултираме за всички възникнали въпроси по темата.

Категории

Поръчай каталог

Каталога съдържа всички училища с които разполагаме

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users