Често задавани въпроси

  1. 1. Определяща ли е държавата за езика на обучение?

В повечето бординг училища основeн език на обучение е английският, но има колежи, например във Франция и Швейцария, които предлагат алтернативни образователни системи за обучение на френски или немски език.

  1. 2. Предлагат ли различните училища различни образователни системи?

Всяко училище предлага обучение съобразно определени образователни програми в различните държави. Този въпрос е важен, когато изборът на училище се определя от предпочитанията на детето към определени учебни предмети, дисциплини или към конкретна среда на живот.

  1. 3.  Какво е качеството на предлаганото образование и струва ли си инвестицията?

Това е основният и може би най-важен въпрос за родителите. Инвестицията е наистина сериозна и изисква планиране, но положителните резултати обикновено надминават вложените средства, а и доста колежи предлагат възможности за стипендии. Всяко училище има своите силни страни и за проучването може да Ви съдейства екипа ни, тъй като познаваме отблизо учебните заведения, работим с тях от години и ги подбираме прецизно.

За нивото на подготовка на възпитаниците на определено пансионно училище са показателни резултатите от зрелостните изпити и ранга на университетите, в които учениците са приети след завършване на средно образование. Тези данни са свободно достъпни в училищата и се обновяват всяка година за справка на заинтересованите родители.

  1. 4. Има ли профилирани учебни заведения?

Някои от партниращите пансионни училища, с които работи агенция Скай Лайнс, са профилирани в областта на точните науки (Concord College), на изкуството (Frensham Heights), на медийните науки (St Gilgen International School) или в областта на спорта (Millfield School). Завършилите подобни бординг училища са по-конкурентно способни при кандидатстване за съответната специалност в университет, отколкото техните връстници с общообразователната подготовка.

Друг пример за профилираност представляват учебните заведения със завидната репутация за подготовка на кандидати за прием в топ университети, например Оксфорд, Кеймбридж, Imperial College, London School of Economics и др.

  1. 5. Какви са извънкласните програми и с какво е запълнено свободното време на децата?

Извънкласните програми понякога са толкова важни, колкото и заниманията в клас, тъй като правят престоя в училище още по-приятен, а също така подпомагат академичната форма на учениците, тяхното социализиране и климатизиране. Разбира се, не всяка минута от живота на децата е регламентирана, а и самите ученици избират да участват или не в извънкласните занимания. Какви могат да бъдат те? Различни спортни дисциплини, кръжоци по музика и изкуство, клубове по интереси, съответстващи на индивидуалните потребности, таланти и умения на детето. Учебният процес в пансионните училища се простира далеч извън класната стая – към спортните полета, театралната сцена или арт ателието.

  1. 6. Какви са възможностите за спорт?

Във всички пансионни училища се предлагат възможности за спортуване и всеки курсист би могъл да избере между отборни игри (футбол, баскетбол, софтбол, тенис, голф, волейбол, плуване и гмуркане, фехтовка, бейзбол, лакрос, мажоретен отбор и др.) и индивидуални занимания (тенис, фехтовка, плуване и др.) - разнообразието е голямо, а освен това има и различни нива в отделните спортове и детето може да попадне в група със сходни спортни заложби. В дългосрочен план някои университети дават спортни стипендии, затова много училища имат отлични спортни съоръжения, треньори и възможности.  

  1. 7. Какви са условията за настаняване?

Пансионните училища полагат специални грижи за създаването на пълноценна среда, близка до домашната, за да могат децата да приемат по-лесно промяната. Предлагат възможности за общежитие, хотел или приемни семейства – според индивидуалното желание. В профила на всеки колеж можете да видите конкретните предложения. Избраните от нас елитни училища осигуряват системни грижи и контрол без компромис.

  1. 8. Задължително ли е да се посети училището преди да запише детето?

Ние от Скай Лайнс препоръчваме преди да бъде извършен окончателен избор да посетите учебното заведение, за да добиете представа на място за предлаганите условия за настаняване, хранене, обучение и почивка през уикендите. Това до известна степен спомага за формирането на първоначална нагласа за възприемане на бъдещата среда на живот и обучение за детето.

  1. 9. Избор на пансионно училище - на какво да обърнем внимание?

Пансионните училища, в сравнение с държавните, предлагат малки класове, разнообразни учебни програми и индивидуално внимание от учителите и наставниците. Както обърнахме внимание във въпрос 3, имате възможност да проверите успеваемостта на учениците от съответното училище и мястото му в класациите. Не по-малко важни са извънкласните занимания, защото в съчетание с класните помагат на детето Ви да се чувства добре, въпреки голямата промяна. Затова Ви съветваме заедно с него да прецените какви са настоящите хобита - дали спортува, или обича екскурзиите, както и каква среда и атмосфера предпочита – в кампуса или в приемно семейство, в самостоятелна или стая с други деца, смесено общежитие или не.  Ето още някои фактори:

  • Колко е голямо училището и какъв е процентът на чуждестранните ученици в него?
  • Колко са големи класовете?
  • Какво включва учебната програма?
  • Какви специални програми и курсове предлага училището?
  • Каква е квалификацията на учителите и какво е съотношението между учители и ученици?
  • Разполага ли училището с център за подпомагане на обучението и създава ли навици за самоподготовка в учениците?
  • Предлага ли училището консултации за продължаване на обучението в университети (колежи)?
  • Какви са условията в общежитията и как се осъществява контролът в тях?
  • Как се осъществява контрол по отношение правилата против употреба на алкохол, цигари и наркотични вещества?
  • Какви са правилата при пътуване или излизане извън кампуса?
  • Как се запълва времето на учениците през събота и неделя, по-дългите уикенди и по време на празниците?
  • Как и колко често училището поддържа връзка с родителите на учениците?

Ние ще Ви съдействаме да получите отговори на всички въпроси.

  1. 10. Какви са стъпките след решението за пансионно училище?

Стараем се да поддържаме актуална и изчерпателна информацията за пансионните училища в нашата интернет страница, за да имате възможност да разгледате и да се ориентирате. Въпреки това, ако вече сте решили, че най-доброто за детето Ви е да учи в пансионно училище, както и ако се колебаете дали е така, първата стъпка е да се свържете с нас и да запишете час за лична среща с консултант в офиса ни. Предлагаме Ви консултантски услуги и съдействие по време на целия период на кандидатстване и обучение в чужбина, и то напълно безплатно. При избор на едно или повече училища следва връзка със самото училище – интервю и/или тест. Повечето училища изискват приемен изпит (по математика и/или английски и др.), който най-често се провежда в офиса на Скай Лайнс. Някои училища предлагат предварителна подготовка по език преди началото на учебния срок, ако детето не се представи добре на изпита по английски.

По тези въпроси и по всички допълнително възникнали в хода на Вашето проучване или обучение можем да Ви съдействаме и го правим с желание, компетентност и необходимия за това опит. Заповядайте в офиса ни на адрес: София, ул. „Шести септември“ 44. Телефон за връзка: +359 2 987 99 58. 

Поръчай каталог

Каталога съдържа всички училища с които разполагаме

Често задавани въпроси

Как да избера къде да уча?
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина? В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Каква е минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение в чужбина?
Пансионно обучеие в чужбина може да се започне от 6 годишна възраст.
Как да намеря повече информация за програмите?
В повечето пансионни училища минималната възраст, от която може да се започне пансионно обучение е навършени 11 години.
Има ли изисквания спрямо нивото, на което се владее съответния чужд език?
Някои бординг училища предлагат подготвителни програми с цел повишаване на езиковото ниво на кандидата. Нивото на владеене на чужд език се проверява от специално изготвен за това тест от самото училище. Изискване за повечето бординг училища е нивото да е над средното.
При кандидатстване в пансионно училище полага ли се приемен изпит?
В общия случай пансионните училища изискват да проведат интервю с кандидата, което е по Skype или на живо. Държат на полагането на изпит по съответния чужд език и изпит и по предмет, който най-често е по математика.
Къде се провеждат приемните изпити за кандидатстване?
Тези изпити се провеждат в офисите на агенция „Скай Лайнс“.
Какво влиза в таксите за пансионните училища и на каква сума възлизат те?
Най-често в таксите са включени обучението и настаняването на младежа, извънкласните дейности и екскурзиите. Те са строго индивидуални за всяко конкретно училище.
Кога започва учебната година в университета и на колко срока е разделена?
Най-често учебната година стартира началото на септември. Тя е разделена на три срока.

Искате повече информация?

Попълнете формата и ние ще се свържем с вас за повече информация

Изпрати запитване

Ако нямате навършени 14 години, моля, задължително въвеждайте данните на родител/ настойник
Възраст*
   
Име*
Фамилия*
Град
Телефон*
Имейл*
Съобщение
Политика лични данни*  
add users